خدمات مشاوره حضوری و نوروتراپی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی هوشمند در دسترس است. استفاده از ماسک الزامی است.

به راحتی مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

جنون آنی چیست و چگونه باید از بروز آن جلوگیری کرد؟

جنون آنی یک اختلال شدید روانی می‌باشد که طی آن فرد در اثر خشم زیاد از واقعیت فاصله گرفته و وارد دنیای وهم و خیال می‌شود. افرادی که دارای اختلال روانی جنون آنی باشند در اثر خشم زیاد ممکن است دست به رفتارهای خشونت آمیز زده و به اطرافیان خود آسیب برسانند، در نهایت دچار عذاب وجدان و یک عمر پشیمانی شوند. در حقیقت می‌توان گفت جنون آنی رفتاری است که فرد در لحضه از خود نشان می‌دهد و در آن لحضه تمام روحیات و خلقیات فرد در اثر این اختلال دچار تغییر می شوند. با شناسایی نشانه ها و علائم این اختلال در افراد و درمان آن می‌توان از بروز اتفاقات ناگوار و حوادث تلخ جلوگیری کرد.

تعریف جنون آنی

جنون آنی یک بیماری شدید روانی است. به عبارتی می توان گفت یکی از شدیدترین بیماری های روانی است. فرد دارای آن در اثر یک حمله عصبی ناگهانی ارتباطش را به طور کامل با واقعیت از دست می‌دهد و هیچ کنترلی روی رفتار و اعمالی که انجام می‌دهد نخواهد داشت. این اختلال روانی در سنین 20 تا 40 سالگی در افراد ظاهر می‌شود. دهه 3 و 4 زندگی هر فرد سال هایی است که مشکلات زندگی شروع می‌شود. گرچه شروع جنون آنی و رفتارهای ناشی از آن بسته به شخصیت و محیط اجتماعی هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. برای مثال در برخی افراد مشکلات بسیار جدی در زندگی باعث بروز این اختلال می شود ولی در برخی دیگر، فرد با کوچکترین مشکل در زندگی، وارد مرحله جدیدی از بیماری می‌شود.

تشخیص جنون آنی

با ارزیابی روانی و مصاحبه بالینی می‌توان از وجود اختلال جنون آنی در افراد اطلاع یافت. برای تشخیص، روانشناس یکسری سوالاتی را مطرح می‌کند و رفتار شخص را در موقعیت‌های مختلف می‌سنجد. گاهی برای تشخیص علت اختلال در فرد، عکسبرداری از مغز و آزمایش‌های پزشکی، ضروری می‌شود.

علائم و نشانه های جنون آنی

هذیان

بیمار یکسری باورهای غیرمنطقی دارد و به شدت به این باورها تعصب دارد، به هیچ عنوان حاضر نیست نظرش را عوض کند.

توهم

بیمار یکسری صداهایی را می شنود که فقط خودش قادر به شنیدن آن است یا چیزهایی را می بیند که فقط خودش قادر به دیدن آن است. ممکن است برخی صداها و پدیده‌ها را در اطرافش نبیند.

اختلال در زندگی

فرد قادر نیست کارهای روزمره‌اش را انجام دهد. از انجام امور کاری و تحصیلی عاجز است. به طور کلی روابط اجتماعی و شخصی‌اش دچار مشکل است.

قضاوت اشتباه

فرد دارای جنون آنی در قضاوت‌های خود دچار اشتباه می‌شود. در موقعیت های مختلف زندگی دچار اشتباه می‌شود و تصمیمات نادرست می‌گیرد.

واکنش احساسی نامناسب

فرد دارای جنون آنی از بروز عواطف و احساساتش ناتوان می‌ماند یا ممکن است احساساتش را به طوری که ربطی به محیط اطرافش ندارد بروز دهد. مثلا در مجلس شادی به یکباره گریه کند یا برعکس.

دلایل بروز جنون آنی در افراد

دلایل مختلفی ممکن است در بروز جنون آنی در افراد موثر باشند که از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مصرف مواد مخدر و توهم زا: مواد توهم زا فرم و محتوای افکار را در افراد تغییر می‌دهند و ممکن است باعث بروز رفتارهای نامناسب از جانب فرد و آسیب به خود و دیگران شود.
  2. ژنتیک: دانشمندان اعتقاد دارند کسانی که در میان اقوام درجه یک خود شخصی دارای اختلال جنون آنی داشته باشند. احتمال بروز جنون آنی در آن افراد بیشتر است. پس نشان می‌دهد که ژنتیک از عوامل مهم در بروز این بیماری در افراد است.
  3. رشد پرتنش: این مورد که گاهی اختلال تکانه ای نیز گفته می‌شود و به این معنی است که فرد از کودکی مسیر رشد پر فشاری را پشت سر گذاشته است.
  4. آسیب مغزی: افرادی که دچار سانحه مغزی شده‌اند یا سکته مغزی کرده اند، یا دچار تومور مغزی بوده‌اند نیز مستعد بروز جنون آنی می‌باشند.
  5. بحران های زندگی: فشارها و مشکلاتی که ممک است در زندگی هر فرد رخ دهد نیز می تواند از عوامل شروع این بیماری در افراد شود.

جنون در روابط مادر و فرزندی

گاهی ممکن است فشارهای زندگی به قدری باشد که جنون در روابط مادر و فرزندی نیز رخ دهد. ممکن است مادرانی که سابقه بیماری های روانی و اختلالات شخصیتی را دارند، توانایی کنترل خود را از دست بدهند. ممکن است مادرانی که دارای اختلال دوقطبی هستند بعد از زایمان دچار بیماری جنون آنی نیز شوند که از به جنون بعد از زایمان یاد می‌شود. این جنون نیز بسیار خطرناک است و ممکن است باعث کشته شدن فرزند شود.

روش های درمان جنون آنی

همانطور که گفته شد جنون آنی یک بیماری شدید روانی می‌باشد و مسئله‌ای نیست که به این راحتی ها و بدون اینکه از درمانگر کمک گرقته شود، آن را درمان کرد. اگر در خودتان یا اطرافیانتان چنین مشکلی را مشاهده می کنید می توانید با ما ارتباط برقرار کنید. جنون آنی گرچه بیماری جدی است ولی مشکلی نسیت که درمان نشود و به روش های درمان معمولا به خوبی جواب می دهد. دو درمان مرسوم برای آن وجود دارد که عبارت است از:

دارو درمانی

یکی از روش های رایج در درمان جنون آنی، استفاده از دارو های روانپزشکی است. توجه داشته باشید که مصرف و عدم مصرف دارو ها باید تحت نظز پزشک معالج باشد.

روان درمانی

دارو ها شاید بتوانند در زمانی که آن ها را مصرف می کنید از بروز حمله های دیگر جلوگیری کنند ولی کافی نیست. متخصصان توصیه می کنند که در کنار مصرف داروهای روانپزشکی از درمان های روانشناختی هم استفاده شود. این درمان ها کمک می کند که کنترل بیشتری روی عواطف و احساسات خودتان داشته باشید و قبل از بروز حمله عصبی با نشانه های آن آشنا شوید و از بروز حملات عصبی شدید جلوگیری کنید.

روش های پیشگیری از جنون آنی

اگر در خانواده‌ای زندگی کرده باشید که دارای مشکلات روانی باشد یا در خانواده شخصی دارید که دچار جنون آنی باشد. شما مستعد بروز این بیماری خواهید بود. و بهتر است قبل از اینکه علائم جدی جنون آنی در شما بروز کند از یک مشاور کمک بگیرید. مشاور کمک می کند که روش های کنترل خشم و تسلط به هیجان را یاد بگیرید و از بروز جنون آنی جلوگیری می کنید.

دسته‌بندی‌ها: مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *