خدمات مشاوره حضوری و نوروتراپی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی هوشمند در دسترس است. استفاده از ماسک الزامی است.

به راحتی مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

درمان اختلال پانیک با نوروفیدبک

اختلال پانیک یکی از رنج‌آورترین اختلالات روانشناختی به شمار می‌آید. متاسفانه افراد زیادی سالها با بیماری پانیک  درگیر بوده‌اند که فرآیند درمان درستی را دریافت نکرده‌اند. در این مقاله بر اساس نتایج آخرین پژوهش‌های درمان پانیک و تجربیات سال‌ها روان درمانی، سعی می کنیم نکاتی را درباره درمان قطعی اختلال پانیک با شما در میان بگذاریم که امیدواریم بتواند به شما کمک کند تا برای درمان مشکل خود مسیر درستی را انتخاب نمایید.

درمان اختلال پانیک با نوروفیدبک

حمله پانیک چیست؟

پانیک به زبان ساده یعنی اضطراب بسیار شدید که به صورت کاملاً ناگهانی ایجاد می‌شود و به اوج می رسد و معمولاً در کمتر از 30 دقیقه تمام می‌شود. ممکن است بسیاری از مبتلایان با شروع علایم به سمت اورژانس حرکت کنند اما وقتی به اورژانس می‌رسند می‌بینند حالشان بهتر شده است.

فردی که دچار حمله پانیک می‌شود حداقل 4 مورد از علائم زیر را تجربه می‌کند:

  1. افزایش ضربان قلب
  2. احساس نفس تنگی و سخت نفس کشیدن
  3. احساس درد در قفسه سینه یا سنگینی قفسه سینه
  4. لرزش درونی با بیرونی
  5. احساس مسخ شخصیت و مسخ واقعیت (انگار خودم نیستم)
  6. حالت تهوع
  7. ترس از دست دادن کنترل خود
  8. عرق کردن بیش از حد
  9. ترس از مرگ
  10. ترس از غش کردن
  11. ترس از دیوانه شدن

اختلال پانیک چیست؟

همانطور که گفتم حمله پانیک همان اضطراب شدید است. این اضطراب شدید می‌تواند در شرایط مختلفی به وجود بیاید. مثلاً فردی که به شدت از مار می ترسد اگر ماری در خانه خود ببیند، ممکن است دچار حمله پانیک (یا همان ترس شدید) شود. یا فردی که از صحبت کردن در جمع اضطراب دارد وقتی در برابر جمعی قرار می‌گیرد ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اما شخصی که به اختلال پانیک یا بیماری پانیک مبتلا است که علایم زیر را داشته باشد:

  • تجربه مکرر حملات پانیک غیرمنتظره که با موقعیت خاصی مرتبط نیستند؛ به عبارت دیگر همه حملات شما نباید قابل پیش‌بینی باشد.
  • نگرانی زیاد در مورد حمله بعدی پانیک؛ معمولاً فردی که به بیماری پانیک مبتلا است چون دقیقاً نمی‌داند در چه شرایطی حمله رخ می‌دهد معمولاً دچار ترس و نگرانی می‌شود.
  • به خاطر نگرانی درباره حلمه‌ها سبک زندگی شما دچار تغییر شود؛ مثلاً کمتر از خانه بیرون بیایید، یا از رفتن به مکان‌هایی که قبلاً در آنها دچار حمله شد‌ه‌اید اجتناب کنید.

بنابراین به طور خلاصه می‌توان گفت اختلال پانیک سه نشانه دارد:، تجربه حملات مکرر، نگرانی زیاد درباره حملات بعدی و اجتناب از موقعیت‌هایی که فکر می‌کنید حمله در آنها مجدداً رخ خواهد داد.

درمان اختلال پانیک با نوروفیدبک

علل حملات پانیک و اختلال پانیک

همانطور که گفتیم اختلال پانیک تجربه یک اضطراب بسیار شدید می‌باشد. عوامل مختلفی از جمله علل پزشکی، ژنتیک، علل روانشناختی و سبک زندگی می‌تواند به فعال شدن حمله پانیک منجر شود. شناسایی علل حمله پانیک در انتخاب روش درمان و تعیین اینکه آیا امکان درمان قطعی پانیک امکان‌پذیر هست یا خیر، بسیار تاثیرگذار است.

علل پزشکی حملات پانیک

برخی از بیماری‌های جسمی می‌تواند منجر به اختلال پانیک شوند که این بیماری‌ها عبارتند از:

  1. پرولاپس دریچه میترال که مشکلی جزئی در درست بسته نشدن یکی از دریچه‌های قلب است.
  2. پرکاری تیروئید (پرکاری غده تیروئید)
  3. هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
  4. مصرف مواد محرک (آمفتامین، کوکائین و کافئین)
  5. علایم ترک اعتیاد

در صورتی که حمله‌های پانیک مکرر دارید توصیه می‌کنیم قبل از اقدام به هر نوع درمان روانشناختی ابتدا تحت نظر پزشک متخصص بررسی کاملی از شرایط جسمی و فیزیولوژیک خود داشته باشید.

ژنتیک

مغز برخی از افراد به صورت ژنتیکی تحریک پذیرتر است. این افراد در شرایط مختلف علایم اضطراب را سریع‌تر و شدیدتر از دیگران تجربه می‌کنند و احتمال دارد بیش از سایر افراد تجربه حملات پانیک داشته باشند.

علل روانشناختی حملات پانیک

برخی از عوامل روانشناختی که می‌تواند منجر به حملات پانیک شوند شامل موارد زیر می‌باشند:

  • تجربیات دردناک مکرر یا شدید در گذشته (مثل سوء استفاده جنسی، مرگ یک عزیز، شکست در مقاطع مختلف زندگی مثل امتحانات)
  • تجربیات استرس آور مکرر یا شدید درگذشته

تجربه نشان داده است که درصد بالایی از مبتلایان به حملات پانیک در این دسته قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر مغز این افراد به دلیل تجربیاتی که در گذشته داشته‌ است، اضطراب بیشتری دارد که در شرایط حاد به شکل حمله پانیک تجربه می‌شود.

درمان اختلال پانیک با نوروفیدبک

درمان اختلال پانیک با نوروفیدبک

برای درمان دارویی اختلال پانیک از گروه‌های مختلف دارویی و ترکیب آنان می‌توان استفاده کرد. گروه‌های دارویی مانند آلپرازولام و کلونازپام به علت تاثیر سریع آن‌ها در ابتدای درمان بسیار موثر می‌باشند اما باید توجه داشت که این داروها پس از کنترل حملات هر چه زودتر و با نظم معین باید بتدریج کم شده و قطع شوند.

نوروفیدبک روشی است برای اینکه یاد بگیریم چگونه امواج مغزی و فعالیت‌هایی که در مغز ما به طور طبیعی و خودکار انجام می شود را کنترل کنیم. در حقیقت با کمک نوروفیدبک می‌توانیم به طور ارادی امواج مغزی خود را با استفاده از بازخوردی که از دستگاه دریافت می کنیم تغییر بدهیم.

در واقع نوروفیدبک ابزاری است برای کنترل، تغییر و اصلاح امواج مغزی در جهت رسیدن به کاهش علائم بیماری و افزایش سطح سلامت جسمانی و روانی.

نوروفیدبک از طریق تقویت امواج موثر در حالت‌های آرامش و ریلکسشن (امواج آلفا) و سرکوب امواجی که در بالابردن اضطراب و تنش فیزیکی نقش دارند می‌تواند باعث کاهش علایم اضطرابی و بهبودی فرد گردد. بسیاری از متخصصان، بکارگیری نوروفیدبک به منظور درمان اضطراب را از عمده‌ترین موارد و زمینه‌های استفاده از نوروفیدبک می‌دانند. بیشتر آن‌ها معتقدند یکی از اولین مواردی که به نوروفیدبک پاسخ داد، اضطراب بود. براساس نتایج پژوهشی به دست آمده حدود ۹۰-۸۰% از بیماران اضطرابی با این روش بهبود یافته‌اند.

یکی از انواع دستگاه نوروتراپی، دستگاه TDCS (تی دی سی اس) می‌باشد. نوروتراپی نیز به معنی درمان اعصاب و یا درمان سلولهای عصبی (فیزیوتراپی مغز) است. هم‌‌اکنون در اکثر کشورهای پیشرفته از این وسیله درمانی  استفاده می‌شود زیرا کاملاً بی‌ضرر و بدون عوارض است. بنابراین می‌توان گفت TDCS دستگاهی است که برای درمان و تقویت سلول‌های عصبی و یا بیماری‌های مربوط به اعصاب بکار می‌رود.

اجرای درمان با TDCSبه این صورت است که بر روی نواحی خاصی از سر دو یا چهار الکترود قرار می‌گیرد. جریان الکتریکی پس از عبور از نواحی مختلف (پوست سر، جمجمه و …) خود را به سطح قشر مغز می‌رساند.

تحریک دیداری-شنیداری Audio-Visual Entrainment نیز روشی است که با تولید کردن پالس‌های نور و صدا در فرکانس‌های مشخص به طور تدریجی و ایمن امواج مغزی را به سمت الگوهای مشخصی هدایت می‌کند و از آن برای بهبود خلق، بهبود الگوهای خواب، افزایش تن آرامی Relaxation و همچنین افزایش عملکرد ذهن استفاده می شود.

دسته‌بندی‌ها: مقالات نوروتراپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *