خدمات مشاوره حضوری و نوروتراپی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی هوشمند در دسترس است. استفاده از ماسک الزامی است.

به راحتی مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

نقش بیوفیدبک در درمان بی اختیاری ادرار و مشکلات مثانه

مقدمه:

بی اختیاری ادراری (از دست دادن کنترل مثانه) یکی از مشکلات شایع و اغلب شرم‌سارکننده است. شدت این وضعیت از تخلیه‌ی ناگهانی ادرار هنگام سرفه یا عطسه تا نیاز مبرم به تخلیه‌ی ادرار که فرد فرصت رفتن به توالت را پیدا نمی‌کند متغیر است.

اگرچه بی اختیاری ادراری با بالا رفتن سن بیشتر رخ می‌دهد، این وضعیت پیامد حتمی مسن شدن نیست.

اگر بی اختیاری ادرار فعالیت‌های روزانه‌ی شما را تحت الشعاع قرار داده است، فورا به پزشک مراجعه کنید. اکثر افراد با تغییر سبک زندگی و مصرف دارو می‌توانند این وضعیت را تسکین بخشند یا مانع از بی اختیاری ادرار شوند. با کلینیک نیاوران همراه باشید تا این موضوع حساس و مهم را بیشتر بررسی کنیم.

بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار به از دست دادن غیرارادی مقادیر زیاد یا کم ادرار گفته می شود. طبق تحقیقات انجام شده در آمریکا، تصور می شود که بر 13 میلیون آمریکایی تأثیر می گذارد و بر سلامت جسمی، عاطفی و مالی مردم و خانواده های آنها تأثیر می گذارد.

تخمین زده می شود که کمتر از نیمی از کسانی که از بی اختیاری رنج می برند به دنبال کمک برای این مشکل هستند. خبر خوب اینکه امروزه درمان بی اختیاری به شیوه های ساده تر وجود دارد و جراحی تنها گزینه موجود نیست.

بی اختیاری ادراری

چرا کنترلم را از دست می دهم؟

کلیه ها دائماً ادرار تولید می کنند. لوله های نازکی به نام میزنای ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند و در آنجا ذخیره میکنند. مثانه باید در حین پر شدن آرام بماند و مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از مثانه خارج می کند) باید سفت بماند. هنگامی که تصمیم به ادرار کردن گرفته می شود، مجرای ادرار شل می شود، مثانه فشرده می شود و ادرار به بیرون می ریزد.

این یک فرآیند پیچیده است. توانایی کنترل ادرار می تواند به طرق مختلف مختل شود و در نتیجه بی اختیاری ادرار ایجاد شود. بی اختیاری ادرار در هر سنی ممکن است رخ دهد و فقط در پیری نیست که این اتفاق می افتد.

علائم و نشانه های بی اختیاری ادرار چیست؟

  • علائم بی اختیاری ادرار عبارتند از:
  • نشت ادرار پس از یک اتفاق ناگهانی و غیر قابل کنترل
  • نشت ادرار پس از سرفه، خنده یا عطسه
  • از دست دادن ادرار بدون هیچ دلیل ظاهری
  • دفع ادرار ممکن است چند قطره یا مقدار زیادی باشد.

بیدار شدن مکرر در شب برای ادرار کردن( شب ادراری یا نیاز به دفع زیاد ادرار در طول روز نیز می تواند نشانه ای از مشکل کنترل مثانه باشد.)

چه چیزی باعث بی اختیاری ادرار می شود؟

دلایل زیادی برای بی اختیاری ادرار وجود دارد. شامل:

  • عفونت مجاری ادراری
  • عوارض جانبی داروها
  • ضعیف شدن عضلات کف لگن
  • آسیب عصبی به مثانه
  • یبوست شدید
  • بیش فعالی مثانه
  • تغییرات در بدن ناشی از زایمان یا جراحی
  • چاقی
  • دیابت

بی اختیاری در ادرار

بی اختیاری ادرار چگونه تشخیص داده می شود؟

این بیماری عمدتاً بر اساس الگوی علائم تشخیص داده می شود. داشتن یک تقویم ادراری (سابقه ادرار روزانه، بی اختیاری در ادرار و مصرف مایعات) می تواند به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما کمک کند تا الگوها را تعیین کنند و تشخیص کارآمد را ارائه دهند.پزشک شما همچنین در مورد سلامت عمومی شما، سابقه بی اختیاری، جراحی های گذشته، بیماری ها و هر دارویی که مصرف می کنید سؤالاتی می پرسد. معاینه فیزیکی از جمله معاینه لگن انجام خواهد می شود و نمونه ادرار شما  آزمایش خواهد شد.

گاهی اوقات ممکن است آزمایش‌های پیچیده‌تر دیگری برای تأیید تشخیص یا هدایت درمان مورد نیاز باشد.

چرا باید به مشکل کنترل مثانه خود اهمیت بدهم؟

مردم اغلب با بی اختیاری ادرار بدون کمک گرفتن از متخصص زندگی می کنند. بسیاری از موارد را می توان با درمان مناسب درمان یا کنترل کرد. بی اختیاری ادرار دومین علت اصلی تنهایی  و انزواطلبی در افراد مسن است. این مشکل می تواند به کاهش اجتماعی شدن، کاهش کیفیت زندگی و افسردگی منجر شود. بیدار شدن در شب برای ادرار کردن نیز خطر افتادن و شکستگی لگن را افزایش می دهد.

بیوفیدبک چیست؟

بیوفیدبک اطلاعاتی را در مورد چیزی که در بدن اتفاق می افتد دریافت می کند و آن را به گونه ای ارائه می دهد که بتوانید ببینید یا بشنوید و درک کنید. قرار گرفتن روی ترازو برای بررسی وزن یا اندازه گیری فشار خون نمونه های بسیار ساده ای از بیوفیدبک است که می تواند برای اندازه گیری هر گونه پاسخ بدن مانند ضربان قلب یا انقباض عضلانی و آرامش استفاده شود.

در بیوفیدبک، اندازه‌گیری می‌تواند روی صفحه کامپیوتر نمایش داده شود یا به صورت یک آهنگ شنیده شود و برای یادگیری عملکرد ظریف بدن استفاده شود.

بیوفیدبک چیست

چگونه بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری و مشکلات مثانه استفاده می شود؟

تاثیر بیوفیدبک در درمان بی اختیاری ادرار در مطالعات تحقیقاتی متعدد ثابت شده است. می توان از آن برای کمک به زنان در یادگیری کنترل و تقویت عضلات کف لگن استفاده کرد. عضلات کف لگن (PFM) گروهی از عضلات هستند که نقش مهمی در کنترل مثانه دارند. ضعف یا اختلال در عملکرد عضلات کف لگن می تواند منجر به مشکلاتی در حمایت و کنترل مثانه شود.

از آنجایی که نمی توانید ماهیچه های کف لگن را ببینید، ممکن است پیدا کردن آنها برای شما مشکل باشد. ممکن است مطمئن نباشید که آیا تمرینات عضلات لگن را به درستی انجام می دهید یا خیر. اینجاست که بیوفیدبک می تواند کمک کند.

در درمان به روش بیوفیدبک از نمودارهای کامپیوتری و صداهای شنیدنی برای نشان دادن عضلاتی که در حال تمرین هستید استفاده می شود. همچنین به درمانگر اجازه می‌دهد تا قدرت عضلانی شما را اندازه‌گیری کند و برنامه تمرینی شما را شخصی‌سازی کند. هیچ آسیبی به عضلات شما نمی رساند. بیوفیدبک یک ابزار آموزشی برای کمک به شما در یادگیری کنترل و تقویت ناحیه کف لگن است.

بیوفیدبک چگونه انجام می شود؟

دو حسگر کوچک با یک پد چسبنده در دو طرف مقعد، جایی که عضلات کف لگن نزدیک به پوست هستند، قرار می‌گیرند. مجموعه دیگری از حسگرها در سراسر شکم قرار می گیرند. حسگرهای اطراف مقعد به صفحه کامپیوتر متصل هستند و نموداری از عضلات شما را در حین تمرین نمایش می دهند.

از آنجایی که بسیاری از زنان هنگام انجام تمرینات کف لگن به اشتباه از عضلات شکم خود استفاده می کنند، حسگرهای روی شکم یک نمودار کامپیوتری را نمایش می دهند تا به شما نشان دهند که چه زمانی از این عضلات به جای عضلات کف لگن استفاده می کنید. نمودارها همچنین در اندازه گیری رشد قدرت شما بین بازدیدهای بیوفیدبک مفید هستند.

تاثیر بیوفیدبک در درمان بی اختیاری ادرار

مدت زمان هر بازدید چقدر است و به چه تعداد نیاز دارم؟

جلسات بیوفیدبک معمولا 30 دقیقه است. میانگین تعداد جلسات چهار جلسه است، اما ممکن است برای گرفتن بهترین نتیجه به چند جلسه بیشتر یا کمتر نیاز باشد. بازدیدها هر دو تا سه هفته برنامه ریزی می شود. از آنجایی که بیوفیدبک یک ابزار یادگیری است، انجام تمرینات کف لگن هر روز در خانه نیز مهم است.

سخن پایانی:

مطلبی که خواندید فقط برای اهداف آموزشی است و قرار نیست جایگزین توصیه های پزشک شما شود. هرگونه سوال و مشکلی در این زمینه دارید حتما با پزشک خود در تماس باشید.مرکز نوروتراپی نیاوران، آماده ارائه مشاوره و هرگونه خدمات نوروتراپی به شماهموطنان عزیز می باشد. با ما در تماس باشید.

با آرزوی تندرستی

دسته‌بندی‌ها: نوروتراپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *