خدمات مشاوره حضوری و نوروتراپی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی هوشمند در دسترس است. استفاده از ماسک الزامی است.

به راحتی مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

اختلالات کروموزومی و انواع آن

اختلالات کروموزومی (Chromosomal disorders) در اثر تغییر در تعداد یا ساختار کروموزوم‌‌ها شکل می‌گیرند. در حالی که دلایل بسیاری از سقط‌‌ها و مرده‌زایی‌‌ها هنوز ناشناخته می‌باشد، براساس نتایج تحقیقات مؤسسه‌ زنان و زایمان آمریکا، بیش از 50 درصد سقط‌‌های رخ داده در سه‌ ماه‌ اول بارداری به دلیل اختلالات کروموزومی و حدود یک درصد از نوزادانی که زنده متولد می‌شوند دارای اختلالات کروموزومی می‌باشند. با اینکه بروز اختلالات کروموزومی در دوران جنینی در بین نوزادان زیاد شایع نمی‌باشد اما بسیاری از والدین نگران داشتن فرزندی با اختلالات کروموزومی می‌باشند. نتایج نشان داده است خطر داشتن جنین همراه با نواقص کروموزومی در زنان بالای 35 سال افزایش می‌یابد.

اختلالات کروموزومی چیست؟

کروموزوم‌ها ساختارهایی هستند که ژن‌ها را در خود جای داده‌اند. ژن‌ها نیز دستورالعمل‌های فردی هستند که مسئولیت کنترل ویژگی‌های رفتاری، جسمی و پزشکی مانند رنگ مو، گروه خونی و حساسیت به بیماری را بر عهده دارند. تعداد کروموزوم‌ها برای هر گونه ثابت و خاص می‌‌باشد. در حالت کلی این تعداد ارتباطی با پیچیدگی موجود ندارد و تعداد بیشتر کروموزوم دلیلی بر پیچیده‌تر بودن آن موجود نمی‌باشد. همانطور که گفتیم اختلالات کروموزومی ناشی از تغییر در تعداد یا ساختار کروموزوم‌ها می‌باشد.

هر کدام از کروموزوم‌های ما دارای ساختار مشخصی می‌باشند و با استفاده از تکنیک‌های رنگ‌آمیزی، مطالعه و بررسی شده‌اند. هر کروموزوم بر حسب ترکیب بازهای آلی موجود در هنگام رنگ آمیزی تیره‌تر یا روشن‌تر به چشم می‌خورند. این ترتیب رنگ‌آمیزی کروموزوم الگوی نواربندی نامیده می‌شود، این الگوهای نواربندی مانند یک نقشه، شناسایی هر کدام از کروموزوم‌های فردی ما را آسانتر می‌کند. مجموعه‌ای از کروموزوم‌ها که در زیر میکروسکوپ مشاهده و بر اساس اندازه مرتب می‌شوند، به عنوان کاریوتایپ شناخته می‌شوند. در نتیجه هرگونه انحراف از کاریوتیپ طبیعی به عنوان یک اختلال کروموزومی شناخته می‌شود.

دلایل بروز اختلالات کروموزومی

  • خطا در حین تقسیم میوز
  • خطا در حین تقسیم میتوز
  • خطای ایجاد شده به علت عوامل خارجی

در اکثر موارد والدین دارای کروموزوم اضافی یا سایر اختلال‌های کروموزومی نبوده و ناهنجاری‌های کروموزومی در تخمک بارور یا مشکلات کروموزومی اسپرم باعث بروز اختلالات کروموزومی در جنین حاصل از لقاح این سلول‌ها می‌شود.

منشاء بیشتر اختلالات کروموزومی در تخمک یا اسپرم (گامت‌ها) می‌باشد، اما برخی در حین رشد جنین اتفاق می‌افتند. معمولاً در هنگام تشکیل گامت‌ها، دو کروموزوم همولوگ طی فرآیندی به نام میوز از هم جدا می‌شوند، و در هر گامت تنها یک کپی از هر کروموزوم موجود (بر خلاف دو نسخه موجود در سلول‌های دیگر بدن) است. گامت‌هایی ناقص و یا گامت‌هایی با کروموزوم‌های اضافی در اثر هرگونه خطا در این فرآیند جداسازی تشکیل می‌یابند.

عواملی همچون سن بالای مادر، عوامل ژنتیکی و یا عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض داروهای خاص می‌توانند خطر تشکیل گامت‌های معیوب را افزایش دهند. حتی تغییرات جزئی در ساختار کروموزوم نیز می‌توانند چندین ژن را تحت تأثیر قرار داده و تأثیرات قابل توجهی به وجود آورند.

اختلالات کروموزومی و انواع آن

انواع اختلالات کروموزومی 

برخی از اختلالات کروموزومی بی‌ضرر هستند و برخی دیگر با اختلالات بالینی همراه هستند. نیمی از تمام سقط‌‌های بی‌اختیار ناشی از اختلالات کروموزومی می‌باشد. اختلالات کروموزومی به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

ناهنجاری‌‌های عددی

شدیدترین اختلالات کروموزومی ناشی از دست رفتن یا به دست آوردن یک یا چند کروموزوم کامل می‌باشد که می‌تواند بر صدها یا حتی هزاران ژن اثر بگذارد و معمولاً کشنده هستند. برخی از این اختلالات منجر به مرگ جنین و یا حتی باعث مرگ کودک در ماه‌های اولیه زندگی می‌شوند مانند تریزومی کروموزوم‌های 13 و 18. ناهنجاری‌های عددی کروموزومی مهم عددی که تا زمان بقای خود ادامه می‌دهند مانند مونوزومی X (سندروم ترنر)، تریزومی 21 (سندروم داون)، سندروم کلاین فلتر(XXY)، تریزومی X (افراد XXX) و افراد XXY هستند.

ناهنجاری‌های ساختاری

در این جهش، بخش‌‌های زیادی از DNA کروموزوم از دست رفته یا به کروموزوم اضافه شده‌اند. ناهنجاری‌‌های ساختمانی با شکستگی در کروموزوم‌ها همراه می‌باشد. در این نوع ناهنجاری‌ها، تعداد کل کروموزوم‌ها ثابت هستند و فقط ساختمان آنها تغییر می‌کند. بعد از ایجاد شکستگی، ممکن است قطعات حاصل دوباره به هم متصل نشده و در نتیجه باعث جدا شدن قطعه شده و از بین برود و یا ممکن است این قطعات با قطعات حاصل از کروموزوم‌های دیگر، متصل شوند و تبادل ژنتیکی صورت بگیرد. همچنین ممکن است بدون هیچ تغییری، مجدداً در جای اول خود قرار گیرند.

انواع اختلالات کروموزومی ساختمانی در کروموزوم‌ها

از انواع اختلالات کروموزومی ساختمانی کروموزوم‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حذف: یک جهش باعث می‌شود بخشی از کروموزوم از بین برود.
  • مضاعف شدن: یک جهش باعث تکرار بخشی از کروموزوم و در نتیجه مواد ژنتیکی اضافی می شود.
  • جابجایی: یک جهش باعث می‌شود که یک قسمت از کروموزوم به قسمت دیگری از کروموزوم (داخل کروموزومی) یا به کل کروموزوم متفاوت (به طور کلی) انتقال یابد. دو نوع کلیدی وجود دارد: متقابل و رابرت سونین.
  • وارونگی: در این نوع از اختلال بخشی از کروموزوم جدا شده و در جهت عکس قرار گرفته و متصل می‌شود.
  • تشکیل حلقه: بخشی از کروموزوم شکسته دو انتهای کروموزوم به هم متصل شده و یک حلقه را تشکیل می‌دهد.

اختلالات کروموزومی و انواع آن

نحوه تشخیص اختلالات کروموزومی

کاریوتایپینگ

کاریوتایپینگ یا تجزیه و تحلیل کروموزوم آزمایشی است که به منظور تشخیص اختلالات کروموزومی عددی و ساختاری کروموزوم‌های یک فرد به کار گرفته می‌شود.

آمنیوسنتز

آمنیوسنتز شامل نمونه‌برداری از مایع آمنیوتیک موجود در کیسه جنین می‌‌باشد. مایع آمنیوتیک بیشتر حاوی ادرار جنین است، و همچنین دارای میلیون‌ها سلول پوست جنین بوده که می‌توانند برای تهیه کاریوتیپ بکار گرفته شوند.

سونوگرافی با وضوح بالا

استفاده از دستگاه‌های سونوگرافی با وضوح بالا یک نوع از غربالگری بارداری جهت تشخیص نقایص کروموزومی قبل از تولد می‌باشد. با استفاده از این روش، می‌توان تمام نقایص ساختاری همچون کیست مغزی و شکاف کام را تشخیص داد. از مزایای سونوگرافی با وضوح بالا برای غربالگری این است که خطر سقط جنین را به همراه ندارد و می‌توان در اوایل بارداری از آن استفاده کرد. علاوه بر این، دارای هزینه نسبتاً ارزان و سریع می‌باشند.

نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی

کریون، غشایی است که در اطراف جنین ایجاد می‌شود و در شکل‌گیری جفت موثر می‌باشد و با رشد جنین، کریون با آمنیون آمیخته می‌شود. نمونه‌برداری از پرز کوریونی معمولاً در هفته 10 تا 12 بارداری به عمل می‌آید و در تشخيص سندرم داون و برخي از بيماري‌هاي مرتبط با اختلالات كروموزومي، تقريباً 98٪ دقت وجود دارد.

اختلالات کروموزومی و انواع آن

درمان مشکلات کروموزومی

برای نوزادانی که با اختلالات کروموزومی به‌ دنیا می‌آیند درمان یا داروی خاصی وجود ندارد. البته با توجه به نوع ناهنجاری کروموزومی کاردرمانی، فیزیوتراپی و مداخلات پزشکی برای مدیریت مشکلات همراه با اختلال کروموزومی توصیه می‌شود.

در زوج‌هایی که قصد بارداری دارند ولی به‌ دلیل ابتلا به اختلالات کروموزومی تخمک یا اسپرم مناسب ندارند استفاده از تخمک اهدایی، اسپرم اهدایی یا جنین اهدایی پیشنهاد می‌شود.

در دوران بارداری نیز در صورتی که آزمایشات غربالگری خطر ابتلای جنین به اختلالات کروموزومی را نشان دهد و تست‌های تشخیصی نیز تا قبل از هفته‌ی 20 بارداری، بیماری را تأیید کند، مجوز سقط داده می‌شود.​

دسته‌بندی‌ها: مقالات نوروتراپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *